Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PKL

Politicky korektní lež

9. 6. 2012 23:18
Já jsem na výstavě byla se svým

10ti letým synem a oběma se nám výstava moc líbila. Že je to byznys? No, to asi ano. Aniž bych tvrdila, že je to něco skvělého, tak musím konstatovat, že je dneska svět tak nastaven. To je holt prostě ten všemi vychvalovaný kapitalismus kapitalismus. A holt lidi se přizpůsobujou, aby se měli dobře. proto nelze organizátorům v tomto směru nic vyčítat.

Pro mediky to jistě až tak užitečné není, ale pro lidi aby poznali své tělo ano a pro děti je to vhodný doplněk k biologii.

A že se někdo honí za senzací? No jednak bude asi zklamán, protože ta výstava vůbec nepůsobí dojmem, že tam jsou nějaké mrtvoly. spíš to vypadá jako umělé modely. A jednak je to opět vnitřní věc toho člověka. Pokud se na výstavě nechová nepřístojně, je úplně jedno, jaké jeho vnitřní choutky to uspokojuje.

A co se týče vystavování těla, tak na tom není nic špatného. Tělo je přírodní výtvor. A že ho nevystavujeme za živa? No, jistě je třeba dodržovat určitá společenská pravidla.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

9. 6. 2012 23:21
Re: Já jsem na výstavě byla se svým

Na druhou stranu z vlastní zkušenosti vím, že přiměřeně odhalený dekolt může výrazně přispět k úspěchu v obchodním jednání. A v takové sauně (dokonce společné!!:-P)vystavuju tělo docela běžně a nikdo mne za to neodsuzuje:-)

0 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

1. 6. 2012 10:34
Je to v podstatě panoptikum

jaké si dříve ukazovalo v cirkusech a sbírkách kuriozit.

1 0
možnosti
M

mravenecnik

31. 5. 2012 18:08
Souhlas

Děkuji autorovi za vyjádření jeho názoru, který sdílím bez výhrad.

Kam až ta naše civilizace tu svoji dekadentní káru dotáhne?

A zaštiťovat neúctu k životu jakýmisi studijními důvody (přímluvci výstavy) mi přijde

nejen chabé, ale i nemorální, ba přímo nemravné. Mrtvý člověk patří

na důstojné místo posledního odpočinku a neměl by být rušen.

1 0
možnosti

dva mraky

31. 5. 2012 19:00
Re: Souhlas

Nepodezírejte nás fandy výstavy z neupřímnosti, a už vůbec ne z chabosti a podobných nesmyslů. Úcta k životu se podle mě projevuje především ve vztahu k živým tvorům. Mrtvola už není nic jiného než prach a připomínka pomíjivosti. Jak se přibližně píše v kapucínské hrobce v Brně: Čím jste vy, byli jsme i my. Čím jsme my, budete i vy. Řada lidí třeba přijde hledat senzaci, ale to jsou hlupáci, které by odstranění výstavy nijak nezkultivovalo. Většina lidí přijde se smíšenými pocity a převládat bude zvědavost, jak je lidské tělo uspořádané.

3 0
možnosti
RB

Tajemný muž

31. 5. 2012 15:52
Jiný pohled

Zprostředkuji Vám pohled medika, tedy už čerstvé doktorky, která na výstavě byla před týdnem. Říkala, že kdyby měli takovýto materiál k dispozici už v prváku (a mohli se chodit dívat), byla by zkoužka z anatomie mnohem lepší. Protože ani sebelepší atlas nedokáže znázornit ve 3D vše tak, jak to je a jak se to napojuje. Tady je to preparované tak, že to dává mnohem lepší představy. Jako studijní pomůcka vynikající.

K Vašemu moralizování, ten, kdo ta těla preparoval, to dělal proto, aby ukázal, jak lidské tělo vypadá, funguje, aby to přiblížil prostým lidem. Ti, co tam jsou vystaveni, o tom věděli, podepsali souhlas a dostali za to řádně zaplaceno (na základě toho s tím souhlasili). Ten, kdo to v ČR pořádá, tomu jde s největší pravděpodobností o zisk, ale nevadí mi to, výstava mě zajímá a nechci kvůli tomu jezdit do zahraničí.

Dívejte se na ní tak, jako na poučení. Církev zakazovala i první pitvy. Přitom nebýt pitev, léčíme stále nemoci a úrazy zaříkáváním případně modlitbami...

4 0
možnosti

dva mraky

31. 5. 2012 15:57
Re: Jiný pohled

Máte naprostou pravdu, ano je v tom kus touhy po senzaci, ale ta těla jsou zpracována odborně. Barevnost, pozice do kterých jsou nainstalována, vše je zbavuje většiny pocitů, které má člověk při spatření mrtvoly. Vyvolávají spíše zvědavost než nějaký odpor či zvrhlý zájem.

1 0
možnosti

dva mraky

31. 5. 2012 15:48
charita to asi nebude

Samozřejmě, že je to byznys, ale cena anatomického atlasu také není zrovna přátelská, nikdo to neřeší a některé dost naturalistické kousky jsem viděl i ve velkém všeobecném knihkupectví. Takže o co jde?

2 0
možnosti
VD

vonstenberg

31. 5. 2012 15:40
:)

S článkem by se dalo souhlasit, až na poslední moralizující věty. Znějí poněkud lacině. Pokud si vzpomenu, tak lékařská obec si vzala v rámci zvyšování svých platů (peněz) za rukojmí živá těla(rozuměj pacienty)..Samozřejmě nelze paušalizovat, ne všichni se připojili, chci jen poukázat na pokleslost všech sociálních skupin, ne jen těch primitivů(rozuměj laiků), kteří se k pitvě jen tak nedostanou a obrázky nejsou přeci jen tak názorné..

1 0
možnosti
VH

http://hassan.blog.idnes.cz/

31. 5. 2012 15:24
Souhlas

Dobrý den, karma a sohlas.

Zde je moje reakce na zmíněnou výstavu:

http://hassan.blog.idnes.cz/c/250317/Kazdy-clovek-ma-pravo-na-svoji-dustojnost-I-po-smrti.html  VH

1 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2030x
Dětský lékař, teolog, bioetik.
Akademický pracovník Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Věnuje se etickému poradenství v medicíně a v sociálních službách (http://jaromir-matejek.webnode.cz/).