Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pesimistka7

19. 6. 2012 8:04
Lokutusi to snad nemůžete myslet vážně!

Dáváte zde na odiv neznalost a oponování někoho, kdo o tom "sakra něco ví", máte za aroganci. Neskutečné. Vaše příspěvky dokazují, že Vás rozhodně "netíží vzdělání", ale naopak touha plivat nezná mezí. A to že navíc "po bitvě" je jen další, smutně-trapný, důkaz. Netušíte co může hrozit, ale točíte se na výsledku, který předem LOGICKY nemůžete znát.

Btw. proč i domorodé PA počítají s "vyšším stupněm péče" (odjezd to porodnice - k lékařům) s tou NEnemocí?  Že by snad byly "také vyjančené" od těch zlých doktorů? Nebo proto, že přecejen může něco hrozit?

To co proběhlo zde v diskusi nebyla arogance, ale vědomosti+zkušenosti proti nevědomostem. Vašim nevědomostem, prezentovaným arogantně.

3 0
možnosti

generál Failure

18. 6. 2012 18:07
Já bych to nechal být

Víte všichni, jak to je. Život člověka je determinován jeho rodiči. Jaké mu předají geny, jak jej vychovají, jakou mu poskytnou výživu a zdravotní péči, jaké mu dají prostředky na studium. O jeden vliv míň nebo víc, to už je jedno. Zvlášť, když panují spory, zda je to dobře nebo špatně. Já bych to nechal být, ať rozhodne příroda a darwinovský výběr, co je dobré a co špatné.

0 0
možnosti

Axlboy

18. 6. 2012 17:59
...

Matky co chteji rodit doma a deti neockovat (tzv greenpissacky) bych poslal na tejden do afriky, aby videli ''domaci'' porod a umrti na spalnicky...

2 0
možnosti

Tobinka2.0

18. 6. 2012 15:23
doktor

Předně: doktor záchranky nebyl pediatr. A jako takový rostě zkontroloval, jestli je dítě ohroženo na životě a chtěl ho předat lidem, kteří mají kvalifikaci na to, aby rozhodli, jestli je dítě ok.

Moje kamarádka je očařka, jednou jsmebyli v létě na středověkých slavnostech, kde účinkujícího zranil hranou štítu kolega. kamarádka mu to vyčistila, ovázala a poslala ho do špitálu. Ještě aby se tak s ní soudil...:-P

1 0
možnosti

18. 6. 2012 16:36
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

afram

18. 6. 2012 14:44
Demagogie

Přesně od věty "Také právo dítěte na život se mi jeví jako silnější než právo matky na ochranu její osobnosti." mi bylo jasné, že není důvod dál číst. Jestliže autor nechápe, že v tomto případě nešlo o rozhodování - prospěch na životě ohroženého dítěte versus (z)vůle matky, pak  je prostě tak mimo, že se k tomu nemá smysl vyjadřovat.

1 0
možnosti

m.a.g.

18. 6. 2012 14:55
Re: Demagogie

Tak proč se vyjadřujete?

1 0
možnosti

bubuli

18. 6. 2012 14:33
Jako obvykle

doporučuji přečíst si rozsudek soudce Ryšky a speciálně přepis hovorů lékařů. Z toho celkem jednoznačně vyplývá, že o dítě tak nějak vlastně nešlo, ale bylo třeba potrestat zpupnou ženštinu, která si (byť neplánovaně) troufla porodit sama.

2 0
možnosti

m.a.g.

18. 6. 2012 14:42
Re: Jako obvykle

Vždyť ono je úplně jedno, že jsou rodiče lháři a záchranku obvinili křivě -nejen, že nešlo o překotný porod, nejen, že se lékař dle otcova opraveného svědectví choval k matce velice slušně a nikoliv arogantně (na rozdíl od ní), nejen že byl v bytě takový bordel, že se tam bál i sám otec, nejen že za vším byla patrně nikoliv touha po obhajobě vlastních práv, ale touha po finančním odškodnění-to je fuk, lékař bude u vás vždycky ten špatný! Vrchní soud ty odposlechy velice podrobně analyzoval a světe div se, nic takového co tvrdíte tam nenašel.

3 0
možnosti

morfejm

18. 6. 2012 14:21
mohol by mi autor

len tak z voleja hodit zopar diagnoz, ktore uvrhnu zivot zdravehjo novorodenca zo stavu zdravy (pocas portodu ziadne komplikacie, priebeh tehotenstva tiez bez  problemov, bez rodinnej anamnezy) do stavu bojujuci o zivot?Rv

2 0
možnosti

m.a.g.

18. 6. 2012 14:44
Re: mohol by mi autor

Krvácení do mozku, typická skrytá komplikace překotného porodu. Jak byste ho doma diagnostikoval?(nejsem autor, ale snad vám to nebude vadit).

2 0
možnosti

ellienka

18. 6. 2012 14:09
Zrovna tak..

by v nemocnici mohli žít všichni, i dospělí, pod dozorem lékařů. Protože nikdo neví, kdy se komu může něco stát a bude potřebovat rychlou pomoc lékaře. Když jsem s nemocným půlročním dítětem jezdila každý den do nemocnice a dítě mi vždy vraceli s tím, že ač s vysokými horečkami, je vlastně v pořádku, a až po týdnu přišli na to, co mu vlastně je... zato novorozence se lékaři snaží "léčit" i když je zdravé.. mi přijde opravdu nelogické. Dospělého začínají léčit, až když je někoho "známý".

3 0
možnosti

lokutus

18. 6. 2012 13:47
Nesouhlasím

"Dítě není majetkem rodičů, o kterém by mohli libovolně rozhodovat."

To není, ale rozhodovat by o něm měli oni, a to v první řadě, neboť jsou jeho biologičtí rodiče. Mají větší právo o svém dítěti rozhodovat, než kterýkoliv jiný člověk. Pokud rodičům toto právo upřeme, zničíme tím to, co drželo tuto civilizaci tisíce let - rodinné vazby.

Za komunistů musela matka záhy po porodu do rachoty, dítě dala do jeslí, pak do školky, pak do školy... Dítě si málokdy vytvořilo skutečnou vazbu na matku. A to jen proto, že někteří soudruzi měli pocit, že tak je to správně - společnost se přeci o dítě postará lépe než matka. A lékař je nadčlověk, ten když řekne, musí se skákat.

Pěkný kulový, pane doktore. Moje dítě je moje odpovědnost a vy jste jen člověk, který mi za úplatu poskytuje službu. Třeba jako kadeřník, nebo masér. Smiřte se s tím a nesnažte se lidem řídit život.

0 0
možnosti

m.a.g.

18. 6. 2012 14:01
Re: Nesouhlasím

Pěkný kulový, lokutusi, protože to dítě má taky svoje práva a když jde rodič proti nim a vlastní dítě ohrožuje, nikdo na něj zřetel brát nebude, i kdyby se stavěl na hlavu. Jde o život dítěte a v tomto ohledu je rozhodnutí lékaře PŘEDNĚJŠÍ, než rozhodnutí vyšinutého rodiče. Když se matka po porodu rozhodne skočit s dítětem z okna, má se na to lékař taky jen dívat? Nebo má i povzbuzovat? Být rodičem je fajn, ale i tato funkce má své meze.

1 0
možnosti

jets_cz

18. 6. 2012 13:30
z extrému do extrému

neznám podrobnosti tohoto konkrétního případu, ale v obecné rovině...

podle mně má právo žena rodit kde chce, lékař má léčit nemoci, porod není nemoc, je to normálné fyziologická věc. samozřejmě pokud má žena jakékoliv problémy v těhoteství tak by byla padlá na hlavu aby rodila doma, ale pokud je těhoteství normální a mám po ruce někoho kdo porodům rozumí tak proč ne.

Naše první dcera se narodila v nemocnici a domů jsme si jako bonus přivezli mononuklézu (jakož hodně dalších matek které rodily ve stejné době jako my) a žádná zpráva v novinách ani v tv nebyla. Kdyby se to samé stalo při domácím porodu tak se to řeší na Nově měsíc.

Moje žena pracuje s miminkama a s těhotnýma a když mi vypráví story jejích klientek z nemocnice tak jdu do kolen..

je to složitá otázka a podle mně je hlavní zachovat zdravý selský rozum

4 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2030x
Dětský lékař, teolog, bioetik.
Akademický pracovník Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Věnuje se etickému poradenství v medicíně a v sociálních službách (http://jaromir-matejek.webnode.cz/).