Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

oneill

4. 7. 2012 11:38
DNA x mtDNA

Pokud by mtDNA musela být nějak "kompatibilní" s jadernou DNA, nebylo by možné pohlavní rozmnožování.

Jaderná DNA potomka vzniká spojením DNA obou rodičů, zatímco mtDNA se dění jen od matky. Výběr genů je náhodný, takže není záruka zachování nějakých "mt-specifických" genů matky.

0 0
možnosti

Matějek

4. 7. 2012 13:19
Re: DNA x mtDNA

To ano, ale medicína mě naučila nevěřit ničemu, co se tváří stoprocentně bezpečně. Navíc tím, že mi někdo, byť s nejlepším úmyslem, pozměnil v podstatě libovolně moji DNA, změnil moji tělesnost a tím i moji identitu. Já už nejsem tím, kým jsem mohl být. Pak vzniknou dvě kategorie lidí. Ti, kteří manipulují DNA a ti, kteří jsou manipulováni. Kde je tady svoboda a spravedlnost? Dost se v tom ztrácím...

Navíc, v tomto případě, jsou ovlivněny automaticky i pohlavní buňky onoho dítěte, budoucího dospělého, a tomu by se to líbit opravdu nemuselo.

Zde tady taky o pojem zdraví a nemoci. U jasného projevu nemoci je to konkrétnější, ale je-li někdo pouhý nosič nějaké genetické informace, ještě to neznamená, že bude určitě nemocen. Pak se stírá rozdíl mezi zdravým a nemocným, protože budeme mít tendenci za nemocné považovat i nosiče. Tito, zatím zdraví, ale potenciálně nemocní, by se pak ve společnosti mohli cítit druhořadě. Zkuste říct někomu, že je kvůli své DNA člověkem druhé kategorie :-)

0 0
možnosti

lost

4. 7. 2012 11:34
vzhledem k rychlému postupu vědy v asii

mají etické diskuse význam sice jen místní, za to ale s malým dosahem.

1 0
možnosti

Gotrong

4. 7. 2012 11:06
...

Myslím, že neexistuje "správná odpověď". Může Vás porucha zasáhnout v dospělosti, ale máte "zdravý život" alespoň do té doby namísto třeba silné epilepsie. Je těžké jednoznačně říct ano x ne. A myslím, že rizika by si měla zvážit každá potenciální matka, rozhodně by to za ni neměl rozhodovat někdo jako vláda, která do toho stejně, dřív nebo později, strčí šňupák.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS