Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Těší mě, že nejsem jediný, kdo v Palachovi rozhodně nespatřuje hrdinu, ale spíš idealistického troubu s nějakou poruchou osobnosti. Normální člověk ví jak to bolí když se spálí od dětství a něco tak nesmyslného a hloupého nepodstoupí dobrovolně a při smyslech.

Tak nějak se moc nezmiňují další Palachova slova z nemocnice, kdy činu lituje a rozhodně ho nedoporučuje k následování.

Kdyby šel a postřílel celé politbyro, ještě bych to pochopil, ale takhle mě to přijde jako pouhé přidělání práce lékařům a bolesti rodině a přátelům.

0 0
možnosti

R^ Hezky napsáno. karma.

0 0
možnosti

Souhlasím. Jak jsme si ve filmu připomněli dobu zkracování - teď je doba přehánění až třeštění. Média přehánějí v honbě za sledovaností, politici přehánějí v údernosti projevů, "různé" organizace přehánějí co důkaz oprávněnosti své existence. A za vším je tvrdý kalkul. Média sledují prodejnost, politici (především opoziční) úspěch v permanentní volební kampani a prapodivné "neziskové" spolky dokládají své zbytečné akce k žádostem o příspěvky. A o čem se třeští, o čem demonstruje co obhajuje - je jedno !!!! Aktuálně je to Jan Palach. Ted se hodí všem protože se o něm ví tak málo, že skoro vše co se napíše může být bráno za pravdu. Moc bych se nedivil, kdybych se odčetl, že za to se stalo může pan Babiš nebo Zeman.

Výsledkem toho třeštění je pochopitelně kontraproduktivnost upocených snah o zviditelnění. A zblblé hecování může u některých jedinců vzbudit naděje, že po nich pojmenují náměstí.

5 0
možnosti

Děkuji autorovi za tento pohled , zatím tady byl Palachuv čin jen adorován ve všech ohledech. Takto střízlivý pohled je první svého druhu. Problém je, že jeho čin rozděluje tuto společnost ještě více než je nyní. Výsledkem je, že mnozí lidé jsou pak na Palacha spíše alergičtí. Ne ovšem proto, že by nesouhlasili s jeho činem. Štve je spíš to, že se k tomu ani nemůže sám vyjádřit.R^

6 0
možnosti
Foto

,,Můžeme se ptát, jestli je to tak dobře. Nevím ale, zdali máme být inženýry společnosti a nutit ji, co si má myslet."!!R^

Zdroj: https://matejek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=698418

2 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2030x
Dětský lékař, teolog, bioetik.
Akademický pracovník Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Věnuje se etickému poradenství v medicíně a v sociálních službách (http://jaromir-matejek.webnode.cz/).